LİMONUN PH DEĞERİ
LİMONUN PH DEĞERİ
LİMON NEDİR ?
Limon, ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen,
uçucu yağ taşıyan küçük ağaçların meyvesidir. En çok bilinen narenciye türlerinden biridir.
KULLANILDIĞI YERLER:
Limonun meyve kabuğu,limon esansı ve usaresi kullanılır. Limon kabuğunda uçucu yağ, hesperidin acı madde ve taneli maddeler vardır. Kabuğun içindeki beyaz kısma albeda adı verilir. Bundan petkin elde edilir. İştah açıcı ve sindirim kolaylaştırıcı olarak kullanılır.
Taze meyve kabuklarını sıkmak suretiyle limon esansı elde edilir.1500-3000 limondan 1 kg esans
elde edilir. Yeşil olanlar sarı ve olgun olanlarından daha fazla esans verir.Bileşiminde uçucu yağ
vardır. Limonata yapımında, besin endüstrisinde, pasta ve şekercilikte, parfümleri ve sabun
yapımda koku ve lezzet vermek üzere vazı preparatların bileşimine girer.
LİMON NEDİR ?
Limon, ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen,
uçucu yağ taşıyan küçük ağaçların meyvesidir. En çok bilinen narenciye türlerinden biridir.
KULLANILDIĞI YERLER:
Limonun meyve kabuğu,limon esansı ve usaresi kullanılır. Limon kabuğunda uçucu yağ, hesperidin acı madde ve taneli maddeler vardır. Kabuğun içindeki beyaz kısma albeda adı verilir. Bundan petkin elde edilir. İştah açıcı ve sindirim kolaylaştırıcı olarak kullanılır.
Taze meyve kabuklarını sıkmak suretiyle limon esansı elde edilir.1500-3000 limondan 1 kg esans
elde edilir. Yeşil olanlar sarı ve olgun olanlarından daha fazla esans verir.Bileşiminde uçucu yağ
vardır. Limonata yapımında, besin endüstrisinde, pasta ve şekercilikte, parfümleri ve sabun
yapımda koku ve lezzet vermek üzere vazı preparatların bileşimine girer.
Limonun pılha kısmı(iç kısmı) şekerler, vitamin C ve sitrik asitler ihtiva etmektedir.
Ülkemizde limon daha çok Adana ve çevresi, Ege bölgesinin bazı yerlerinde Antakya ve Dörtyol'da
geniş çapta yetiştirmektedir. .
Kaynak:Rehber Ansiklopedisi
YEMEK İÇİNDE HAZIRLANIŞI:
Limon ve misket limonu halihazırda limonata olarak sunulur, veya içeceklerde garnitür olarak,buzlu çay veya alkolsüz içeceklerde bir dilim şeklinde bardağın içinde veya kenarında kullanılır.Limon suya tad vermesi içinde kullanılır.Oda sıcaklığında uzun süre tutulursa kolayca çüremeye yüz tutar.Limon suyu balık yemeği üzerine sembolik olarak sıkılır.İlave olarak limon suyu salamuraya yatırılmış et pişirilmeden önce bir parça kullanılır. Bazı insanlar limonu bir meyve gibi yemeyi sever.Fakat daha sonra sitrik asit ve şekeri dişlerden temizlemek için su kullanmak gereklidir.Limon kendisi veya misket limonu ile birlikte reçel yapımında kullanılır.
ÜRETİM TRENDİ
Meksika yaklaşık olarak dünya limon ve misket limonu üretiminin %12 sini tekbaşına sağlamaktadır,onu,İran ve İspanya takip eder.
Meksika yaklaşık olarak dünya limon ve misket limonu üretiminin %12 sini tekbaşına sağlamaktadır,onu,İran ve İspanya takip eder.
BAZI MADDDELERİN PH DEĞELERİ
Madde | pH |
---|---|
Hidroklorik asit, (tuzruhu) | -1.0 |
Gastrik asit | 1.5 – 2.0 |
Limon | 2.4 |
Kola | 2.5 |
Sirke | 2.9 |
Portakal | 3.5 |
Bira | 4.5 |
Asit yağmuru | <5.0 |
Kahve | 5.0 |
Çay | 5.5 |
Süt | 6.5 |
Su | 7.0 |
İnsan tükürüğü | 6.5 – 7.4 |
Kan | 7.34 – 7.45 |
İdrar (alınan besine bağlı olarak) | 5.0 – 8.0 |
Safra sıvısı | 7.0 – 8.0 |
Gözyaşı | 7.4 |
Pankreas özsuyu | 7.8 – 8.0 |
Beyin omurilik sıvısı | 7.4 |
Deniz Suyu | 8.0 |
El Sabunu | 9.0 – 10.0 |
Amonyak (NH3) | 11.5 |
Çamaşır Suyu | 12.5 |
Sodyum Hidroksit | 13.5 |
Kostik Soda | 13 |
Kaynak:www.olcme-kontrol--kayıt.com
Yorumlar
Yorum Gönder